Medzi najlepšie kuchárske knihy sveta patrí podľa GOURMAND International slovenská kniha MENU z edície Kuchárska elita! Certifikát Best in the World v regióne východnej Európy prevzali 13. marca vydavatelia na Gourmand World Cookbook Awards v Paríži, v predvečer svetového veľtrhu kuchárskych kníh Paris Cookbook Fair.
Do súťaže boli prihlásené tisícky kníh zo 162 krajín sveta, z nich bolo vybraných 283 finalistov zo 72 krajín sveta. V každej kategórii boli 4 finalisti, z ktorých mali vraj organizátori problém vybrať. Slovenská kniha sa umiestnila na 3. mieste. Prezident súťaže Edouard Cointreau (okrem iného majiteľ likéru Cointreau, koňakov Frape a Remy Martin) na margo finalistov poznamenal: „Je to ako keď máte štyri deti a musíte si vybrať, ktoré máte najradšej.“
Z regiónu východnej Európy súťažilo niekoľko desiatok kníh, silné zastúpenie mali Poliaci, Maďari, Rusi, kvalitné knihy predstavili aj Estónci. „Je pre nás nesmierna česť obstáť v takejto konkurencii,“ povedal Ján Kramár, konateľ vydavateľstva Direct press a dodal: „Cena patrí predovšetkým tým, ktorí sa na jej vzniku podieľali – slovenskej kuchárskej špičke od A po Z, čo v našom prípade znamená od Artza až po Žídeka. Ich diela ešte zhodnotili excelentné fotografie Luca Biscontiho a kvalitná tlač.“