Žehlenie je dnes rýchlejšie, bezpečnejšie a oveľa jednoduchšie

Podobne ako sklo, zubná pasta alebo zámok na dverách, aj žehlenie patrí k užitočným vynálezom starého Egypta. A hoci majú dnešné moderné a ultraľahké žehličky od pradávnych rozpálených bronzových platní poriadne ďaleko, žehlenie je stále považované za zdĺhavú a pomerne neobľúbenú domácu prácu.

Žeravé uhlíky, lieh a dokonca aj plyn. To všetko sa používalo na nahrievanie žehličiek v časoch minulých, až kým pred vyše 130 rokmi Američan Henry Seeley nevynašiel prvú elektrickú žehličku. Dieru do sveta s ňou ale neurobil, keďže v tom čase väčšina domácností ešte nemala zavedenú elektrinu. Navyše išlo o komplikovaný a pomerne nebezpečný vynález. Skutočný prelom nastal až v roku 1926, kedy vznikla prvá naparovacia žehlička. Naparovanie výrazne urýchlilo prácu, pretože vďaka nemu preniklo do materiálu viac vlhka a tepla. O niekoľko rokov neskôr naparovaciu žehličku vylepšili aj o termostat. Takáto žehlička sa stala predchodcom súčasných moderných pomocníkov.

Dôležité míľniky vo vývoji žehlenia zaznamenala spoločnosť Philips, ktorá svoju prvú elektrickú a naparovaciu žehličku predstavila už v päťdesiatych rokoch minulého storočia.  V roku 1990 prišiel Philips na trh s prvou žehličkou s funkciou zabraňujúcou kvapkaniu a so zosilnením pary. Pred štyrmi rokmi zase spoločnosť predstavila výrobok s automatickým šetrením energie bez kompromisov vo výkone. Dnes je Philips svetovou jednotkou na trhu žehličiek s 500 miliónmi predanými kusmi celosvetovo.

OptimalTEMP: Žehlenie bez rozmýšľania

Žehlenie je dnes rýchlejšie, bezpečnejšie a oveľa jednoduchšie ako v minulosti. Niektoré problémy však pretrvali. Napríklad riziko, že neodhadnete správnu teplotu a zničíte tkaninu.  Bežne totiž výrobcovia žehličiek na to, aby zabránili kvapkaniu, používajú teplotu až do 250º C, ktorá niektoré textílie spáli. Philips preto vyvinul technológiu OptimalTEMP, ktorá kombinuje účinné naparovanie s jednotným nastavením teploty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.