Čokoládová torta so slivkami pre sviatočné chvíle

Coko torta so slivkamiDoba prípravy: asi 50 minút

Doba pečenia: asi 30 minút

Vystačí na: asi 16 porcií

Prísady:

Na mrveničkové cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 75 g cukru
  • 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker
  • 75 g zmäknutého masla alebo margarínu

Na piškótové cesto:

  • 3 vajcia
  • 4 PL vody
  • 150 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 100 g hladkej múky
  • ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 90 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
  • 2 zarovnané PL preosiateho kakaa
  • 100 ml rumu

Na slivkovú náplň:

  • slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 385 g)
  • 1 balíček Tortového želé číreho Dr.Oetker
  • 200 ml šťavy z kompótu
  • 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker

Na šľahačkovú náplň:

  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
  • 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
  • 50 g strúhanej horkej čokolády

Na ozdobenie:

  • 1 balíček Fondánu Dr.Oetker
  • 2 zarovnané PL kakaa

Ešte potrebujeme:

  • tortovú formu (Ø 26 cm)
  • elektrický ručný šľahač

Príprava:

 

  1. Na prípravu mrveničkového cesta v mise zmiešame múku s cukrom, škoricovým cukrom a pridáme maslo alebo margarín. Ručne vypracujeme mrveničku. Nanesieme na dno formy vyloženej papierom na pečenie a pomocou lyžice pritlačíme.
  2. Na prípravu piškótového cesta v mise vyšľaháme vajcia s vodou, cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom, škrobom a kakaom a krátko zašľaháme na najnižšom stupni do vaječnej peny. Cesto nanesieme na mrveničkové cesto a rozotrieme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

 

Elektrická rúra:                 180 °C

Teplovzdušná rúra:         160 °C

Plynová rúra:                      stupeň 3

 

Doba pečenia: asi 30 minút

 

  1. Korpus necháme vychladnúť.
  2. Na prípravu náplne necháme na sitku odkvapkať kompót a šťavu pritom zachytíme. Želé pripravíme podľa návodu na obale, ale s 200 ml šťavy z kompótu a škoricovým cukrom. Do želé ihneď vmiešame slivky.
  3. Korpus uvoľníme z formy a papier na pečenie stiahneme. Korpus raz pozdĺžne rozrežeme. Spodný korpus pokvapkáme polovicou rumu. Nanesieme slivkovú náplň, uhladíme, zakryjeme druhou polovicou korpusu a pokvapkáme zvyšným rumom. Odložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
  4. Na prípravu šľahačkovej náplne vyšľaháme smotanu s vanilkovým cukrom a Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Metličkou opatrne vmiešame čokoládu a nanesieme na vrchný korpus a po stranách torty.
  5. Fondán vyvaľkáme na pracovnej doske posypanej práškovým cukrom na plát s priemerom asi 30 cm. Fondán nanesieme na tortu a zľahka pritlačíme. Vzniknuté cípy odstrihneme nožničkami (obr. 1). Tortu pomocou sitka posypeme kakaom a nožom rovnomerne rozotrieme aj po stranách torty.
  6. Zo zvyšku fondánu vytvoríme hviezdičky (obr. 2) a tortu ozdobíme.
  7. Do podávania odložíme do chladničky.

TIP: Fondán Dr.Oetker môžeme nahradiť Marcipánom Dr.Oetker.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.