Prečo je dôležitá vláknina?

Vláknina (sacharidy), najmä však rozpustná, môže znižovať hladinu cholesterolu v krvi a spomaľovať vstrebávanie cukru, čo je dôležité napríklad pre ľudí s ochorením diabetes. Jedlo bohaté na vlákninu je prospešné pri chudnutí. Potraviny bohaté na vlákninu si všeobecne vyžadujú dlhší čas na prežúvanie, preto ľudské telo má možnosť si dostatočne uvedomiť, že už nie sme hladní a preto máme nižšiu šancu sa prejedať. Strava bohatá na vlákninu nás zasýti na dlhší čas. Potrava s vysokým obsahom vlákniny má zároveň väčší objem a menšiu energetickú hodnotu. Všetky podstatné informácie sa pritom spotrebitelia môžu dozvedieť z označenia potravín. Pri komunikácii so spotrebiteľom sa však často opomína, že najdôležitejším faktorom je vždy vyvážený príjem a výdaj energie, bez ktorého si nikto neudrží svoju stabilnú hmotnosť. Potravín, o ktorých má verejnosť skreslené alebo nepravdivé informácie, je viacero.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.