Upečte si vynikajúci celozrnný jablkový koláč

Copyright: Dr. Oetker Versuchsküche Nutzung: Veröffentlichung zur Illustration der redaktionellen Berichterstattung. Nur im Zusammenhang mit Informationen zu Produkten und Marken von Dr. Oetker und dem Unternehmen Dr. Oetker zu verwenden. Veröffentlichung honorarfrei, Belegexemplar/Onlinelink erbeten.
Celozrnný jablkový koláč

Prísady:

Na náplň:

1 ˝ kg jabĺk

200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu

4 PL bazového sirupu

šťava z 1 citróna

100 g sušených brusníc

Na cesto:

5 bielkov

štipka soli

300 g zmäknutého masla alebo margarínu

200 ml bazového sirupu

kôra z 1 chemicky neošetreného citróna

5 žĺtkov

300 g celozrnnej alebo špaldovej múky

˝ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker

1 zarovnaná KL mletej škorice

Ešte potrebujeme:

plech na pečenie (30 x 40 cm)

elektrický ručný šľahač

Príprava:

 

  1. Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.
  2. Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 30 minút

  1. Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.