Bryndzové rizoto

250 g ryža arborio

panenský olivový olej
kápia (čerstvá paprika červená)
2 strúčiky cesnak

500ml vývar

300ml suché biele víno

75g maslo LIPTOV

bryndza LIPTOV

petržlenová vňať
soľ, čierne korenie

Na olivovom oleji niekoľko sekúnd orestujeme nadrobno nakrájaný cesnak tak, aby nezačal hnednúť. Pridáme ryžu a 30 sekúnd miešame. Začneme po troškách za stáleho miešania prilievať biele víno. Vždy, keď sa časť vína vyparí a vpije do ryže, prilejeme ďalšie. Potom tak isto prilievame vývar za stáleho miešania až kým ryža bude uvarená na skus (al dente). Pridáme maslo a bryndzu a premiešame. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú červenú papriku a nahrubo posekanú petržlenovú vňať.

Šalát s bryndzovou zálievkou

chery rajčiny
stopkatý zeler
mladá cibuľka
kôpor
panenský olivový olej
3 ks citróny
čili papričky
bryndza LIPTOV

med
soľ, čierne korenie

Olivový olej vymiešame metličkou s citrónovou šťavou (2:1). Pridáme kôpor, malú časť bryndze, tak aby nám vznikla nie príliš hustá omáčka. Dochutíme medom, soľou, čiernym korením a v prípade potreby pridáme ďalšiu citrónovú šťavu. Zeleninu nakrájame na menšie kúsky a prelejeme bryndzovým dresingom. Šalát môžeme podávať samostatne, alebo ako prílohu k hovädziemu, alebo jahňaciemu steaku.


Leave a Reply


*