• Vyhľadávač

  • O stránke

    Táto stránka vám prináša informáce, ktoré sú pre vás dôležité....


  • Kategórie

  • Chodíte na preventívnu lekársku prehliadku?

  • Kalendár

    marec 2018
    Po Ut St Št Pi So Ne
    « feb   apr »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • Najnovšie

  • Meta


Jar sa už tradične spája s Veľkou nocou. Pre gazdinky to znamená čas strávený v kuchyni a príprava dobrôt pre najbližších. Ak vám dochádzajú nápady, prinášame vám originálne inšpirácie, ktorých lahodnú chuť ešte zvýrazní obľúbené  Karpatské KB.      

Mazanec s makom a višňami

350 g hladkej múky

200 g polohrubej múky

300 ml mlieka

150 g cukru

150 g masla

2 vajcia

7 g sušeného droždia

1 vanilkový cukor

žĺtok a mandle

Plnka

200 g maku

80 ml Karpatské KB

120 ml mlieka

Pohár višní naložených v Karpatskom KB

Višne si zlejeme z kompótovej šťavy a zalejeme Karpatským KB. Necháme odležať cez noc.

V deň pečenia si v miske zmiešame múky (100 g hladkej múky si odložíme bokom), cukor a sušené droždie. Pridáme vajcia a zľahka premiešame.

Mlieko si dáme zahrievať spolu s maslom. Zahrievame, až pokiaľ sa maslo nerozpustí. Necháme vychladnúť, pokiaľ zmes nie je vlažná.

Pridáme k múke a vymiesime cesto. Miesime cca 10 minút. Následne postupne pridávame zvyšných 100 g múky. Cesto ručne domiesime na pomúčenej doske a necháme kysnúť cca 60 minút.

Pripravíme si plnku. Mak si zmiešame s mliekom a s 80 ml šťavy, v ktorej boli naložené višne. Chvíľku povaríme a necháme vychladnúť.

Cesto si na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme makovou plnkou, posypeme višňami a zatočíme. Vznikne nám šúľok, ktorý stočíme do bochníka a uložíme do veľkej tortovej formy, ktorú sme vymastili a vysypali múkou. Potrieme žĺtkom, posypeme mandľami. Pečieme pri teplote 190 stupňov, cca 30 – 40 minút.

 

Jahňacie kotlety s maslom a hráškovým pyré

8 ks jahňacích kotliet

soľ

80 g masla

50 ml Karpatské KB

1 konárik čerstvého rozmarínu

300 g hrášku

40 g masla

1 strúčik cesnaku

80 g parmezánu

Na hráškové pyré si uvaríme hrášok v osolenej vode. Hrášok si precedíme, pridáme maslo, pretlačený cesnak, parmezán a vymixujeme.

Mäso si vyberieme na cca 30 minút pred prípravou von z chladu, aby sa zohrialo na izbovú teplotu. Jahňacie kotlety si očistíme od prebytočného tuku, blán, naporcujeme a osolíme.

Na panvici si roztopíme 1 PL masla a kotlety si opečieme z každej strany cca 3-4 minúty. Pridáme zvyšné maslo, Karpatské KB a nasekané bylinky a kotlety ešte chvíľu oblievame z každej strany roztopeným maslom.

Kotlety vyberieme a maslo si zlejeme. Pred podávaním kotlety polejeme maslom.

 


Leave a Reply


*