Naša Kuchárska elita v Paríži bodovala!

Medzi najlepšie kuchárske knihy sveta patrí podľa GOURMAND International slovenská kniha MENU z edície Kuchárska elita! Certifikát Best in the World v regióne východnej Európy prevzali 13. marca vydavatelia na Gourmand World Cookbook Awards v Paríži, v predvečer svetového veľtrhu kuchárskych kníh Paris Cookbook Fair.

Do súťaže boli prihlásené tisícky kníh zo 162 krajín sveta, z nich bolo vybraných 283 finalistov zo 72 krajín sveta. V každej kategórii boli 4 finalisti, z ktorých mali vraj organizátori problém vybrať. Slovenská kniha sa umiestnila na 3. mieste. Prezident súťaže Edouard Cointreau (okrem iného majiteľ likéru Cointreau, koňakov Frape a Remy Martin) na margo finalistov poznamenal: „Je to ako keď máte štyri deti a musíte si vybrať, ktoré máte najradšej.“

Z regiónu východnej Európy súťažilo niekoľko desiatok kníh, silné zastúpenie mali Poliaci, Maďari, Rusi, kvalitné knihy predstavili aj Estónci. „Je pre nás nesmierna česť obstáť v takejto konkurencii,“ povedal Ján Kramár, konateľ vydavateľstva Direct press a dodal: „Cena patrí predovšetkým tým, ktorí sa na jej vzniku podieľali – slovenskej kuchárskej špičke od A po Z, čo v našom prípade znamená od Artza až po Žídeka. Ich diela ešte zhodnotili excelentné fotografie Luca Biscontiho a kvalitná tlač.“

Kuchárska elita – Menu

Kniha 16 šéfkuchárov našich najznámejších reštaurácií prináša 57 moderných receptov ako inšpiráciu pre profesionálov, nadšených gurmánov a zberateľov kuchárskych kníh. Studené či teplé predjedlo, polievku, hlavné jedlo mäsité či bezmäsité, dezert – to všetko môžete s noblesou podávať ako jednotlivý chod alebo slávnostné menu. Kniha je druhou v poradí z edície Kuchárska elita; prvou sú Dezerty v podaní 32 šéfkuchárov Slovenska. Tretia kniha edície, reflektujúca nový zaujímavý gastronomický trend je v štádiu príprav a na trhu bude v lete 2012.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.