Vianočné recepty od Dr.Oetker

Milé gazdinky, prinášame vám prvú dávku inšpiracie v podobe receptov Dr. Oetker. Vyberte si zo skvelých a chutných receptov.

Vianocne rezyVianočné rezy

Na štedrovečerný stôl

Doba prípravy: asi 45 minút

Doba pečenia: asi 25 minút

Vystačí na: asi 30 porcií

 Prísady:

Na karamelové mlieko:

  • 4 zarovnané PL cukru
  • 300 ml mlieka

Na cesto:

  • 5 vajec
  • 70 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 1 PL oleja
  • 60 g polohrubej múky
  • ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 2 zarovnané PL preosiateho kakaa

 

Na náplň:

  • 2 balíčky Zlatého klasu Dr.Oetker (à 40 g)
  • 600 ml mlieka
  • 60 g cukru
  • 200 g lieskovoorieškového krému (napr. Nutella)
  • 150 g zmäknutého masla
  • 170 g sušienok (napr. Bebe)

 

Na ozdobenie:

  • 2 balíčky Šľahačky v prášku Dr.Oetker
  • 1 zarovnaná PL kakaa

 

Ešte potrebujeme:

  • plech na pečenie s vyšším okrajom (30 x 40 cm)
  • elektrický ručný šľahač

 

Príprava:

 

  1. Na prípravu karamelového mlieka do kastrólika nasypeme cukor a miešame dokiaľ sa cukor neroztaví (skaramelizuje). Pridáme mlieko a miešame tak dlho, kým sa karamel v mlieku úplne nerozpustí. Odložíme na noc do chladničky.
  2. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej a múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom a na najnižšom stupni zašľaháme do vaječnej peny. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

 

Elektrická rúra:                180 °C

Teplovzdušná rúra:         160 °C

Plynová rúra:                     stupeň 3

 

Doba pečenia: asi 25 minút. Korpus necháme vychladnúť.

 

  1. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas so 600 ml mlieka a cukrom podľa návodu na obale. Do horúceho krému metličkou vmiešame lieskovoorieškový krém a za občasného miešania necháme vychladnúť. Vychladnutý puding vyšľaháme s maslom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni. Polovicu náplne rozotrieme na korpus. Na náplň rozložíme sušienky a zakryjeme zvyšnou náplňou.
  2. Na ozdobenie vo vyššej nádobe vyšľaháme karamelové mlieko a šľahačku v prášku podľa návodu na obale dotuha. Šľahačku opatrne rozotrieme na náplň a cukrárskym hrebeňom alebo vidličkou ozdobíme. Posypeme kakaom a odložíme do chladničky.

TIP: Kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker môžeme nahradiť Kypriacim práškom do pečiva s vínnym kameňom Dr.Oetker.

 

Kysnuty vanocni stromcek

 

Kysnutý vianočný stromček

Sviatočné raňajky

Náročnosť: 1 bábovka

Doba prípravy: asi 20 minút

Doba pečenia: asi 25 minút

Vystačí na: asi 16 porcií

 Prísady:

Na cesto:

  • 1 balenie Buchiet Dr.Oetker (droždie je súčasťou balenia)
  • 260 ml vlažnej vody
  • 120 ml oleja
  • 100 g sušených brusníc
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 1 KL Rumovej arómy Dr.Oetker

 

Na potretie a ozdobu:

  • 2 PL mlieka
  • 2 zarovnané PL mandľových ihličiek

 

Na vianočné maslo:

  • 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
  • 150 g zmäknutého masla
  • 30 g práškového cukru
  • štipka soli

 

Ešte potrebujeme:

  • plech na pečenie
  • elektrický ručný šľahač

Príprava:

 

  1. Cesto pripravíme podľa návodu na obale s droždím, vodou a olejom. Pridáme brusnice, vanilínový cukor a arómu a ručne vypracujeme dohladka. Zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.
  2. Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme valček, ktorý rozdelíme na 16 rovnako veľkých kúskov. Každý kúsok vytvarujeme do podlhovastej žemličky. Na plech vyložený papierom na pečenie naukladáme žemličky do tvaru stromčeka (pozri foto). Pomocou štetca alebo pierka potrieme mliekom a ozdobíme mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

 

Elektrická rúra:                 190 °C

Teplovzdušná rúra:         170 °C

Plynová rúra:                      stupeň 3

Doba pečenia: asi 25 minút

 

  1. Stromček necháme vychladnúť.
  2. Na prípravu vianočného masla rozpustíme polevu podľa návodu na obale. V mise vyšľaháme maslo s cukrom a soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne za stáleho šľahania zašľaháme polevu.

Tip: Vianočné maslo môžeme nahradiť lieskovoorieškovým krémom (napr. Nutella).

Sušené brusnice môžeme nahradiť aj iným sušeným ovocím (napr. marhule, slivky či hrozienka).

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.