Načerpajte v lete energiu z ľahkých šalátov s tuniakom Calvo

Calvo, prémiová značka na trhu s tuniakmi v konzerve, ponúka perfektný spôsob, ako pripraviť ľahké a zároveň zdravé jedlo ideálne pre letné obdobie. Jednoduché recepty chutných šalátov sú hotové behom chvíľky a potešia nielen tých, ktorí sa rozhodli schudnúť do plaviek. Nutričnú vyváženosť pokrmov ocenia milovníci športu, zdravého stravovania aj kuchári vo svojej letnej kuchyni.

Calvo, prémiová značka na trhu s tuniakmi v konzerve, ponúka perfektný spôsob, ako pripraviť ľahké a zároveň zdravé jedlo ideálne pre letné obdobie. Jednoduché recepty chutných šalátov sú hotové behom chvíľky a potešia nielen tých, ktorí sa rozhodli schudnúť do plaviek. Nutričnú vyváženosť pokrmov ocenia milovníci športu, zdravého stravovania aj kuchári vo svojej letnej kuchyni.

Salatova_filharmonia - CalvoS blížiacim sa slnečným obdobím je varenie oveľa zábavnejšie, pretože v záhradkách začínajú rásť najrôznejšie bylinky a dozrieva zelenina. Teda ingrediencie, ktoré sa skvele hodia k tuniakovi Calvo. Chutné šaláty potešia vaše oči i váš žalúdok a v neposlednom rade aj celý organizmus. Pochutnajte si napríklad na farebnom šaláte alebo sa nechajte uniesť rozmanitou chuťou zeleninového šalátu s pistáciami. Doplňte vitamíny, minerály a potrebné omega-3 mastné kyseliny a buďte v lete fit.

Šalátová filharmónia

Ingrediencie

  • 1 filé z Calvo tuniaka vo vlastnej šťave v skle
  • 3 hlávky rôznych druhov šalátov – napr. hlávkový, lollo rosso a rímsky
  • 1 menšia mladá cuketa
  • 1 červená cibuľa
  • 3 vajcia
  • 2 krajce celozrnného alebo iného chleba

Postup

Šalátovú oázu pripravíte za pár minút. Zo všetkých troch hlávok šalátov odstráňte staršie tuhé listy, zvyšok rozdeľte, dobre umyte, natrhajte na kúsky a nechajte osušiť. Opracovať je potrebné aj cuketu – ošúpte, nakrájajte na kocky, osoľte a nechajte odležať, potom ju na olivovom oleji dozlatista opečte. V oleji po cukete rovno opečte na kocky nakrájaný chlieb. Natrhané šaláty s cibuľou nakrájanou na kolieska nasypte do misy a zalejte klasickou zálievkou z našľahaného oleja s vínnym octom, cukrom, soľou a korením. Takmer hotový šalát posypte cuketovými oškvarkami a opečenými krutónmi, obložte odkvapkaným tuniakom a strateným vajcom.

 

Barevny_salat_s_tunakem_(1)Farebný šalát s tuniakom

Ingrediencie

  •  1 filé z Calvo tuniaka vo vlastnej šťave v skle
  • 500 g rukoly
  • 150 g kozieho syra
  • avokádo
  • čierne ríbezle – asi 100 g

Postup

Ríbezle umyte, rozmixujte alebo prepasírujte – tým sa zbavíte šupiek a semienok. Do ríbezľovej šťavy pridajte vínny alebo balzamový ocot, olej, soľ a korenie a podľa chuti aj cukor. Umyte a osušte aj rukolu, avokádo olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Rukolu aj avokádo zmiešajte, zalejte zálievkou z ríbezlí a pridajte kozí syr a kúsky tuniaka. Dobrú chuť.

 

Stredomorsky_salat_s_tunakem_(2)Stredomorský šalát s tuniakom

Ingrediencie

  •  1 filé z Calvo tuniaka v olivovom oleji v skle
  • 100 g syra feta
  • 3 až 4 paradajky
  • 1 uhorka
  • čierne olivy
  • čerstvé oregano
  • extra panenský olivový olej
  • soľ
  • korenie

Postup

Tento šalát je hotový rýchlo a pritom chutí skvele. Do misy nasypte nakrájané paradajky, uhorku, syr feta a premiešajte. Následne pridajte čerstvé oregano a čierne olivy. Nakoniec poukladajte filé z Calvo tuniaka. Dochuťte soľou, korením a olivovým olejom.

 

Zeleninovy_salat_s_tunakem_posazeny_pistaciemi_(1)Zeleninový šalát s tuniakom posypaný pistáciami

Ingrediencie

 

  • 3×80 g Calvo tuniaka v olivovom oleji
  • 1 brokolica
  • 4 výhonky zelenej špargle
  • 4 mrkvy
  • 100 g pistácií
  • soľ
  • olivový olej

Postup

Nebude to vôbec zložité. Očistite brokolicu, zbavte ju stoniek a ponechajte len hlavičky, podobne spracujte aj špargľu – napríklad pomocou škrabky na zemiaky – ošúpte ju zhruba do tretiny výhonku (stopky). Ošúpanú mrkvu pozdĺžne nakrájajte na tenké prúžky. Všetky tri ingrediencie vhoďte do vriacej osolenej vody a varte 6 minút, zalejte studenou vodou a potom sceďte. Následne môžete zeleninu vložiť do misy a premiešať s odkvapkaným tuniakom a celé pokvapkať olivovým olejom. Nakoniec posypte nadrveným pistáciami.

 

Sardinkova_pochutka_(2)Sardinková pochúťka

Ingrediencie

 

  • 1 Calvo sardinky v slnečnicovom alebo olivovom oleji
  • primerané množstvo šalátových listov
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 paradajka
  • 1 vajce
  • 1 plechovka plnených olív
  • citrón
  • olivový olej
  • soľ

Postup

Všetku zeleninu najprv umyte, pripravte si plechovku sardiniek a nechajte ich odkvapkať. Do šalátovej misy natrhajte listy šalátu, pridajte nakrájanú paradajku, cibuľku a olivy. Uvarené vajce nakrájajte na plátky a pridajte do misy k zelenine. Akonáhle zmiešate všetky ingrediencie, pridajte štipku soli – samozrejme podľa chuti – a pokvapkajte olejom a dochuťte šťavou z polovice citróna. Na šalát naukladajte sardinky a môžete rovno servírovať. Jednoduché a chutné.

Šaláty s tuniakom je vhodné do jedálnička zaradiť nielen preto, že predstavujú ľahké jedlo, vďaka ktorému sa budete cítiť skvele, ale predovšetkým preto, že sú zdravé. Tuniak patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom omega-3 mastných kyselín. Tie majú blahodarné účinky na kardiovaskulárny systém, znižovanie nevhodného cholesterolu, znižovanie tlaku v artériách a celkovo pozitívne ovplyvňujú mozgovú činnosť. Tuniak v kombinácii s čerstvou zeleninou tak predstavuje plnohodnotný pokrm, ktorého prostredníctvom sa vášmu telu dostane vyvážený pomer bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov.

Viac receptov nájdete na facebookových stránkach Calvo.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.