Slovensko vyrába najviac áut na svete

0
Rate this post

Krajina je naďalej na čele svetovej produkcie automobilov na obyvateľa. V roku 2013 sa tu vyrobilo viac ako 980 000 automobilov značiek Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Kia, Peugeot a Citroen.

Volkswagen má svoj najväčší závod v Bratislave, kde sa v roku 2013 vyrobilo 426 313 automobilov – BLOG. Viac ako 50 % pripadlo na modely typu SUV – Volkswagen Touareg a Audi A7 – a čiastočne na Porsche Cayenne, ktoré sa tu bude vyrábať už od roku 2017.

K tomu treba pripočítať aj trojicu malých automobilov. Škoda Citigo, Seat Mii a Volkswagen up! A posledný z nich je model s elektrickým pohonom.

Volkswagen Slovakia v Bratislave v roku 2013 vyrobil najviac automobilov v celej svojej 23-ročnej histórii a v súčasnosti už pracuje na maximálnu kapacitu.

Prakticky celá produkcia závodu je určená na vývoz. Najväčšími zákazníkmi sú Nemecko. Komponenty pre automobily sa vyrábajú v Martine na Slovensku a v Košiciach sa pripravujú automobily na vývoz do Ruska.

Lietajúce auto dostalo zelenú. Slováci vedú

Dokument potvrdzuje, že AirCar, ktorý kombinuje funkcie automobilu a lietadla, je schopný letu. Certifikácia zahŕňala 70 hodín letových skúšok a viac ako 200 vzletov a pristátí. Tvorca AirCar, profesor Stefan Klein, nepochybuje o tom, že ide o míľnik pre toto inovatívne odvetvie u našich južných susedov. – Certifikácia AirCar otvára dvere masovej výrobe lietajúcich áut,” vyhlásil v tlačovej správe.

AirCar je superauto – vozidlo vybavené motorom BMW je poháňané bežným palivom (benzínom) z čerpacej stanice (drvivá väčšina takýchto vozidiel na trhu sú tzv. eVTOL, t. j. elektromobily s vertikálnym vzletom). Prepnutie z režimu auta do režimu lietadla trvá len niečo vyše dvoch minút. Možnosti tejto technológie demonštroval let, ktorý sa uskutočnil v júni minulého roka. – V tom čase lietalo auto medzi letiskami v Nitre a Bratislave za 35 minút. Tento startup už má ambiciózny plán na prekonanie vzdialenosti medzi Parížom a Londýnom.

Na trhu existujú konkurenčné projekty k AirCar.

Príkladom je napríklad trojkolesový PAL-V Liberty. Vozidlo, ktoré môže jazdiť aj lietať, už bolo schválené na používanie na cestách na našom kontinente a jeho vývojári sa teraz snažia získať certifikát od Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva. Vyvíjajú sa aj autonómne stroje tohto typu. Lietajúce taxíky tohto typu má okrem iných spustiť aj startup Wisk. Spoločnosť Boeing práve oznámila, že spolu s firmou Kitty Hawk (za ktorou stojí spoluzakladateľ Googlu Larry Page) investuje do tejto kalifornskej spoločnosti 450 miliónov dolárov.

Inovatívne hybridné vozidlo AirCar, ktoré dokáže jazdiť rýchlosťou viac ako 160 km/h a dosiahnuť výšku viac ako 2 500 m, práve získalo špeciálne osvedčenie od slovenského dopravného úradu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here